Lesníci pomáhajú žabám, aby neskončili pod kolesami áut

03.04.2008 Poprad

Tatranská Lomnica 3. apríla (TASR) - Aby zákonom chránený skokan zelený a ďalšie druhy žiab neskončili pod kolesami áut, inštalovali pracovníci Štátnych lesov (ŠL) TANAPu vedľa cesty pod Tatranskou Lomnicou tento ...
Kým totiž v nižšie položených oblastiach Slovenska majú žaby jarnú migráciu za sebou, aktivita tatranských práve vrcholí.
\"Samotné zábrany nestačia, treba si vysúkať rukávy, žabky zozbierať a preniesť na druhú stranu cesty. Keďže ide o dosť neprehľadný úsek cesty so zákrutami, rozhodli sme sa, že pomáhať skokanom budú iba naši pracovníci. Tiahnutie žiab potrvá pár dní, potom zábrany demontujeme a odložíme do budúcoročnej jari, \" povedal pre TASR námestník riaditeľa a hovorca ŠL TANAPu Marián Šturcel.
V spolupráci so Správou TANAPu sa lesníci sústredili na záchranu žiab v jednom z najkritickejších úsekov tatranských ciest. V Tatrách je viacero podobných lokalít, ale napríklad na lesných cestách nie sú žaby ohrozené.
\"Od rána sme zozbierali v okolí zábran už desiatky skokanov zelených. Práve sme ich preniesli na druhú stranu. Ochladilo sa, takže dnes ich je o niečo menej, \" konštatoval Ľubomír Hudáček, jeden z dvojice pracovníkov, ktorí od rána monitorovali kritický úsek cesty pod Tatranskou Lomnicou.
 

Vyberte región